1. Minden, amit a tetőfedésről tudni érdemes

Ha tetőfedésről, tetőfelújításról van szó, könnyen összezavarhatnak minket a különböző segédletek, amelyekkel az interneten találkozhatunk, az anyagokról nem is beszélve. A piacon négy termék létezik, amelyeknek érdemes figyelmet szentelnünk: bitumenes zsindely, korcolt lemez, cserepes lemez, illetve cserép, ugyan akadnak még más anyagok is, de ezekkel lényegesen ritkábban találkozni.

Sok mindent kell végiggondolni, mielőtt az ember belevág a tetőcserébe. Többen nincsenek vele tisztában, de elsőként mindig a helyi építési szabályzatot kell górcső alá vennünk. Ugyan tetőfedés esetén nincs szükség építési engedélyre, mégis meg kell felelnünk a különböző településképi, arculati előírásoknak, amelyeket mindig az adott város vezetése szab meg. Ahhoz, hogy a településkép rendezett legyen, előfordul, hogy bizonyos tető típusokat, színeket nem engedélyeznek. Ez elsőre szigorúnak tűnhet, hiszen mégiscsak a mi ingatlanunkról van szó, ám ha nem lennének erre vonatkozó szabályok, sokan a legigénytelenebb anyagokat használnák fel (olcsóságuk miatt), így az összkép valóban elég sivár lenne.

2. Tetőfedés tévhitek, amiket érdemes tisztába tenni:

A tető súlya: új ház esetén a tetőszerkezetet mindig úgy kell méretezni, hogy a hó-és szélteher sokszorosát is kibírja a tetőhéjalás súlya. Az, hogy a cserepes lemez 5-10 kg/m2-ét, vagy a betoncserép 45 kg/ m2-ét választjuk, a keresztmetszeti méreteket nem befolyásolják. Egy már meglévő tető esetében több átgondolni való van, hiszen például egy palatető esetében kicsi a keresztmetszet, nincs betonkoszorú, így előfordulhat, hogy úgynevezett könnyített fedést lehet csak alkalmazni.

Mindig az olcsó tető a jó? Nem. Amikor azt szeretnénk kideríteni, hogy melyik megoldással jövünk ki a legolcsóbban, akkor a zsindelyt, vagy a cserepes lemezt fogják ajánlani nekünk a hozzáértők. Olcsó, az igaz. De jó is? Ez már nem feltétlenül mondható el róla. Az esetek nagy százalékában mindkét megoldásnál a héjalásokat rögtön a szarufára teszik, kihagyják a tetőfólia és légrés kérdéskörét. Pedig ezekben az esetekben ugyanúgy kötelező lenne a légrés biztosítása, természetesen tetőfóliával együtt. Amikor ezeket a lépéseket megspóroljuk, igaz, hogy pillanatnyilag egy kisebb összeg megmarad a pénztárcánkban. Pár év múlva viszont már vakarjuk a fejünket, és bánjuk a dolgot, hiszen a zsindely fedéseknél már láthatóvá válik a hámlás, az idő előtti tönkremenetel. A termék, vagyis a zsindely és a cserép gyártója hiába ad sokévnyi garanciát, nem tudjuk érvényesíteni, ha nem a műszaki irányelveknek megfelelően rakták fel őket.

Cikkünk további részében úgy kalkulálunk éppen ezért, ahogyan a normál kivitelezés valóra válna: a fedések alá tetőfólia is kerül, és minden szükséges alapanyag biztosítva van.

Nézzünk egy példát, ami jelen esetben a 160 m2-es, L alakú ház sátortetője.

3. Cserepes lemez esetén:

Sok építésznek nem tartozik kedvencei közé ez az anyag. Néhányan csak esztétikailag nincsenek kibékülve vele, akadnak, akik azt mondják, hogy egyszerűen nem szép. A tető valóban a ház éke, dísze, befolyásolja az ingatlan egész megjelenését. A tetőhöz tartozó kiegészítő elemek, például a szegélyek, vagy a hófogó kialakítása a cserepes lemeznél nem olyan egyszerű, megoldása kevésbé szép. Ami miatt sokaknak mégis tetszik, az az ára, hiszen az olcsóbb termékek közé sorolható. Ha az anyagárat nézzük, a példánkban szereplő ingatlanra 557.000 forint, és ehhez még hozzá jön a munkadíj. Vitathatatlan, hogy vannak előnyei: nagyon gyorsan felrakható, és könnyű az anyaggal bánni: lehet hajlítani, vágni. Mivel a felülete sima, a kosz és a moha nem tud rajta megtelepedni. Nyáron nem melegíti pluszban a tetőteret, sokkal könnyebben lehűl, mint egy cserép. Ejtsünk néhány szót a hátrányokról is: legelső helyen említhetjük a zajt. Ha a felrakása során csak sima üveggyapotot használnak, az bizony nem véd a hanghatásoktól, így az eső kopogása bizony meg tudja keseríteni az éjszakáinkat. Nagyobb viharral és széllel kevésbé ellenálló, és hátrányként említhető még, hogy nem adnak rá túl sok garanciát. Az esztétikai látvány sem az igazi.

4. Bitumenes zsindely esetén:

Ha már az esztétikánál tartunk, ebből a verzióból már fellelhető olyan, amire jólesik ránézni. A már cseréplemez esetén felrótt problémák itt is érvényesek: fólia és szellőző nélkül teszik általában fel őket, légrés nélkül. Ez pedig a tető idő előtti amortizációjához vezet. A zsindelyes fedést nem egyszerű elkészíteni, kevesen is értenek hozzá úgy, hogy az megfelelő legyen. OSB alátéttel egyébként a példánkban szereplő ház esetében ez a művelet 810.000 forintos anyagárra jönne ki. Nézzük az előnyöket: ugyancsak gyorsan fel lehet rakni, szintén hajlítható és vágható. Hátrányai közé tartozik, hogy nehézkes a karbantartása, nem rendelkezik hosszú élettartammal. Amit itt még meg kell említenünk, az az, hogy sokan hiszik úgy, értenek hozzá, és majd ők felrakják. Gyorsan bebizonyosodik azonban már a folyamat közben, hogy ez bizony nem így van.

5. Korcolt lemezfedés esetén:

Különösen azon ingatlantulajdonosok kedvelik és választják, akiknek a tetőjük alacsony hajlásszögű. Kivitelezése során gyakran előfordul, hogy alátétszőnyeget nem raknak, pedig ennek jelentős szerepe lenne a zajcsillapításban, vagy épp a hőtágulásban. Ma már olyan gyengébb minőségű bádogfedésekkel is találkozni a piacon, amelyek olcsók – éppen emiatt nem szabad választani őket. A példában említett tetőre ez a verzió 1.520.000 forintra jönne ki, ez persze nem a spórolós változat, az árban benne van az alátét deszkázat és az alátét szőnyeg is. A szokásos előnyökkel, vagyis, hogy gyorsan felrakható, hajlítható és vágható, ez is rendelkezik. Emellett, ahogy említettük, kisebb hajlásszög esetén is jól használható, sőt, ami a legjobb: időtálló. Hátrányként említendő, hogy teljes felületű alátét deszkázat szükséges hozzá, ha egy erős szél, vagy vihar kárt tesz benne, akkor azt sajnos nagy felületen keresztül teszi, valamint, hogy a felrakása szakértelmet igényel.

6. Cserép esetén:

Létezik a kerámiacserép, és a betoncserép. Mindegyiknek van tábora, amelyik csak abban hisz, és a másik iránt ellenszenvvel viseltet. A két fajta között egyébként 10% a különbség, ez szinte elenyésző. Ami fontos különbség, hogy viharállóság szempontjából az a jobb választás, amelyik nehezebb anyag. Tény, hogy az agyag egy természetes anyag, míg a beton mesterséges. Kerámiából sokkal nagyobb választék áll a rendelkezésünkre, ám azzal is kalkulálni kell, hogy sérülékenyebb is, ami a felrakást és a karbantartást illeti. Az anyagok különbségénél szóba hozható még, hogy melyik vesz fel kevesebb vizet, melyik páraáteresztőbb, azonban nagy jelentőségük ezeknek nincs – mindegyik tökéletesen ellátja funkcióját. Ami a betoncserépnek még hibaként felróható, az az, hogy gyakran mohásodik, bár a korszerűbb, mai darabok már kevésbé hajlamosak erre.

Ha a kerámia cserepet nézzük, a tetőnk – visszatérve a példára – 897.000 forintból jön ki, míg ha betoncserepet választunk, a művelet 905.000 forintból hozható ki. Amit alapcserépként kell felhasználni, az az ár 40%-a csupán, a többi a hozzá tartozó kúpcserepeket, alátéteket, hófogót, szellőzőcserepet fedi le. Annál több pénzre van szükségünk a mutatványhoz, minél kacifántosabb tetővel van dolgunk.

7. Van értelme a különleges bevonatoknak?

A piaci versenybe a cserépgyártók is részt vesznek, nekik is haladni kell a versenytársakkal, a vásárlói igényekkel. Mindig kell valami újdonságot dobniuk a piacra, és fenntartani a vásárlók érdeklődését, ez azonban inkább marketing csak. Lássuk be, színekben és formákban szinte minden elérhető a piacon, itt kevés megújulási lehetőség van. Emiatt a gyártók különböző bevonatokhoz nyúltak az elmúlt években, jobb tisztázni azonban, hogy ennek nagyobb a füstje, mint a lángja. Ma már nem árusítanak olyan cserepeket, amelyek bevonat nélküliek, így ezek a plusz rétegek inkább csak marketingfogások, hiszen a házunkra felrakva semmilyen szerepet nem játszanak műszakilag. Ne dőljünk be nekik! A közelmúltban piacra dobott bevonatok közül, ami nem csak bullshit, azt ígéri, hogy nem melegszik fel a cserép. Ez például tényleg valós – a kevésbé hőelnyelő bevonatnak köszönhetően valóban nem forrósodik fel a cserép. El kell döntenünk, hogy valóban van-e erre szükségünk, és megéri-e plusz pénzeket fizetni érte. Érdemes akkor gondolni erre, ha tetőtér beépítésről van szó. Ha hihetünk a reklámban elhangzottaknak, akkor ez a bevonatú cserép nyáron csak 60 fokosra melegszik fel, így a házban sokkal kisebb hőmérséklettel lesz dolgunk, mint sima cserép esetén. Ez leginkább akkor lehet döntő tényező, ha rossz hőszigetelésű tetővel van dolgunk. A maiak már rendelkeznek hőtároló tömeggel, így a felmelegedés sem nagy mértékű. Érdemes átgondolni azt is, hogy egy tetőtér esetében szinte borítékolható, hogy szükségünk lesz légkondicionálóra. Jobban megéri abba fektetni a pénzünket, ott ugyanis pont azt a hőmérsékletet kaphatjuk meg, amelyikre beállítjuk a készüléket, és nem azt, amit a cserép majd remélhetőleg nyújt nekünk.

8. Mit kell végiggondolni cserép választása esetén?

Először is el kell döntenünk, milyen formát szeretnénk. Hullámosat? Síkot? Mindegyikben vannak mutatós darabok, érdemes időt szánni az áttekintésükre. Fontos kérdés a szín nyilván – amint ez megvan, szűkülnek is a lehetőségeink. Nézzünk körül a környezetünkben! Az utcákon sétálva biztosan találunk olyan házakat, amelyeknek a teteje cserépből készült. Sokkal jobb élőben megnézni őket, mint az interneten. Amikor megvan a modellünk, amelyiket szeretnénk, érdeklődjünk az ára felől több tüzépen is – nem biztos, hogy ott kapjuk meg legkedvezőbb áron, ahova először besétálunk.

Összességében elmondható, hogy a zsindely fedél nem is olyan olcsó, mint ahogy mindenki hiszi, hiszen közel azonos az ára a cseréppel. A cseréplemez a többi társánál olcsóbb – különösen a cserépnél, de ennél is jó volna a minimális műszaki követelményekre figyelni, ha hosszú évekre akarunk tetőt. Érdemes megkérdezni szakembereket, merre dolgoztak különböző házaknál, és tenni egy kört, hogy a saját szemünkkel győződhessünk meg arról, melyik milyen élőben. Hosszú távú befektetésről beszélünk a tető esetében, nem szabad spórolni sem az idővel, amit rászánunk a megfelelő kiválasztására, sem a pénzzel, még ha ez sokszor problémát is okoz. Inkább várjunk a cserével, amíg tudunk, és gyűjtsük össze a legmegfelelőbbre a pénzt, mert így biztosak lehetünk benne, hogy minőségi munkát kapunk, és nem kell álmatlanul forgolódnunk amiatt, hogy mi van a fejünk felett.

www.tetofedoesbadogos.hu
tetőfedő Vác
tetőfedő szolnok
tetőfedő Budapest
tetőfedő Pest megye
tetőfedő Győr
tetőfedő Székesfehérvár
tetőfedő Sopron
tetőfedő Szeged
tetőfedés Vác
tetőfedés szolnok
tetőfedés Budapest
tetőfedés Pest megye
tetőfedés Győr
tetőfedés Székesfehérvár
tetőfedés Sopron
tetőfedés Szeged
tetőfelújítás Vác
tetőfelújítás szolnok
tetőfelújítás Budapest
tetőfelújítás Pest megye
tetőfelújítás Győr
tetőfelújítás Székesfehérvár
tetőfelújítás Sopron
tetőfelújítás Szeged
tetőfedő
tetőfedés

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment